NEDEN BURADAYIM?

Sağlıklı bir cilde ve parlak saçlara kavuşmanın yollarını öğrenmek, güzellik sırlarımızı paylaşmak, denediğimiz ürünleri ve parfümleri tanıtmak, pratik bakım tarifleri vermek, uygun fiyatlı kozmetik ürünlerine nasıl ulaşabileceğimizi öğrenmek, indirimleri birlikte takip etmek, alış veriş yapalım -olmadı vitrinlere bakalım- diye delirmek, dengeli beslenme önerileri için ben buradayım. Ya siz?..



Bu Blogda Ara

1 Şubat 2011 Salı

İNTERNETTE SAĞLIK ÇÖZÜMLERİ ARAMAK

Günümüzde on binlerce insan interneti sağlık sorunlarına çözümler aramak için kullanmaktadır. Son yılların teknolojideki gerçek devrimi sayılan internet, sınırsız bilgi içeriğine sahip, her ortamdan erişilebilir dev bir ücretsiz kütüphanedir. Hastalar, ilk kez doktorlarından duydukları hastalıkların ne olduğunu, tedavilerini ve nasıl seyredebileceğini araştırmakta, şikayetlerinin nedenlerini belki de doktora sormadan önce bu alemde bulmayı denemektedirler. Bir kısmı daha da ileri giderek dertlerine doktorsuz çare aramaktadır. Bu çabaların karşılığında da binlerce sağlık hizmeti sunan web sitesi ortaya çıkmıştır. Ancak doğru kullanıldığında yararları tartışılmayacak bu kütüphanenin, bilinçsiz kullanımı tedaviyi engelleyebilir veya ağır psikolojik sorunlara yol açabilir.

İyi ile kötüyü nasıl ayırabiliriz? Hangi bilgi güvenilir ve günceldir? Buralardaki sağlık önerilerinin kalitesini nasıl değerlendirebiliriz? Ancak bu soruların cevapları sayesinde sağlıklı bir sağlık sörfü yapabilirsiniz.

İnternette sağlık bilgisini değerlendirmenin yolları.

1. Web sitesi kime aitdir?

Herhangi bir iyi sağlık sitesi sahibi ve kaynakları hakkında bilgi verir. Bunun için genellikle “hakkımızda” veya “bu site hakkında” başlıkları altında içerikler mevcuttur.

2. Web sitesinin amacı nedir?

Bilgilendirmek mi? Tıbbi ürün satmak mı? Yardım toplamak mı? Eğer siteyi kimin işlettiğini veya finanse ettiğini öğrenirseniz, kalite ve güvenilirliği hakkında tahmin yürütebilirsiniz. Özellikle bir ürün veya hizmet satan sitelere dikkat edin.

Aşağıdaki uyarı işaretleri yönünden uyanık olun;

Hızlı, kökten ve mucizevi sonuçlar vaat ediliyor mu? Bu vaatleri veren başka yerler yok mu?

Bir ürün birden çok derde deva mı? Tıpta devrim gibi anlatılıyor mu? İçinde gizli formül olduğu mu söyleniyor?

Gözalıcı, bol ünlem işaretli başlıklar var mı?

Bu tür içerikleri olan sitelerden uzak durun!

3. Web sitesindeki bilginin orijinal kaynağı nedir?

Herzaman verilen bilgi ve önerilerin kaynağını görmeye çalışın. Eğer içeriği site sahibi kişi veya organizasyon yazmamış ise, bilginin nereden alındığı açık olarak belirtilmelidir. Bunu yapmayan sayfalardan faydalanmayın.

Doğru ve güvenilir sağlık bilgileri kaynakları şunlardır;

".gov.tr" ile biten devlet kurumlarına ait siteler, "edu.tr" ile biten üniversitelere ait sayfalar, "org.tr" ile sonlanan çeşitli bilimsel cemiyetler, tabip odaları ve sivil toplum örgütleri siteleri. Tıp veya bilim dergileri siteleri. Adresleri ".com.tr" ile sonlanan sayfalar genellikle ticari sitelerdir ve bir ürün satmaktadırlar.

4. Kanıta dayalı bilgi, şahsi öneri ve görüşlerden farklı tutulmalı ve belirtilmelidir.

5. Sitedeki bilgi ne kadar günceldir?

Web siteleri sık sık sahibi tarafından gözden geçirilmeli ve güncellenmelidir. Verilen tıbbi bilgi yeni olmalı ve bu yazılmalıdır. 1950 lerden kalma bir içeriğe bakıyor olabililirsiniz, dikkat edin!

Özet olarak, kısa ve hızlıca bir sağlık sitesinin kalitesini değerlendirmek için aşağıdaki soruların cevabını arayın;

Site sahibi veya sponsorunu görebiliyor musunuz?

Site bir devlet, üniversite, cemiyet veya sivil toplum örgütünün mü?

İletişim adresi ve yolları mevcut mu?

İçeriğin ne zaman yazıldığını anladınız mı?

Site inanılması zor vaatlerde bulunuyor, mucize sonuçlar öneriyor mu?

EN DOĞRU YOL, HANGİ SAĞLIK SİTELERİNDEN FAYDALANABİLECEĞİNİZİ DOKTORUNUZA SORMAK OLABİLİR!

Dr. Metin OKUCU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...