NEDEN BURADAYIM?

Sağlıklı bir cilde ve parlak saçlara kavuşmanın yollarını öğrenmek, güzellik sırlarımızı paylaşmak, denediğimiz ürünleri ve parfümleri tanıtmak, pratik bakım tarifleri vermek, uygun fiyatlı kozmetik ürünlerine nasıl ulaşabileceğimizi öğrenmek, indirimleri birlikte takip etmek, alış veriş yapalım -olmadı vitrinlere bakalım- diye delirmek, dengeli beslenme önerileri için ben buradayım. Ya siz?..



Bu Blogda Ara

1 Şubat 2011 Salı

İDRAR YOLLARI ENFEKSİYONLARI

İdrar yaparken yanma en sık rastladığımız şikayetlerden biridir. Bu genellikle bir idrar yolları iltihabının belirtisidir. Bazen idrar torbasından da kaynaklanıyor olabilir. Ancak idrarda yanma iltihap olmadan da ortaya çıkabilir. Bazı ilaçlar, mesela kanser tedavisinde kullanılanlar idrar torbasını tahriş edebilir. Yumurtalık kistleri veya idrar yollarındaki taşlar da bası yaparak idrar yaparken ağrıya neden olabilir.

Kadın organlarındaki tahriş veya iltihaplarda yanma ve ağrı yapar. Hatta bazı sabunlar, tuvalet kağıtları, doğum kontrol yöntemlerinde kullanılan maddelere de aşırı duyarlılıktan yanmalar olabilir.

Doktorunuza neler söylemelisiniz?

Doktorunuza, ki bu bir iç hastalıkları, kadın doğum veya bevliye uzmanı olabilir, şikayetlerinizi ve süresini anlatın. Çocuklukta da idrar yolları sorunları yaşadıysanız mutlaka belirtin. Şeker hastalığı gibi eşlik eden hastalıklarınız varsa söyleyin. Hamileyseniz veya ihtimal var ise belirtin. Ameliyat olduysanız hatırlatın.

Ne tür testler yapılmalı?

Doktorunuz genellikle sorunun nereden kaynaklandığını sizi dinledikten ve muayene ettikten sonra kolayca söyleyecektir. Tam idrar tahlilide iltihap türünü gösterir. Muayenehane veya hastanede alınacak tek bir örnek yeterli olacaktır. Kadın organlarınız ile ilgili bir şüphe olursa bu bölgeden alınacak bir sürüntü örneği gerekir. Mantar gibi nedenler böylece kolayca anlaşılır.

Nasıl tedavi edilir?

Eğer sağlıklı bir erkek veya hamile olmayan kadın iseniz, birkaç günlük antibiyotik tedavisi yeterli olacaktır. Ancak ateş ve böğür ağrısı gibi şikayetler olursa söylemeyi unutmayın. Bu böbreklerin iltihaplandığını işaret edebilir. İlaçları aynı tarif edildiği gibi kullanmayı unutmayın.

Eğer şikayetler tekrarlarsa ne yapmalı?

Bazen kadınlarda bu hastalık çok sık tekrarlayabilir. Bu durumda bazı koruyucu yöntemler işe yarar. Örneğin gün boyunca bol miktarda sıvı alınmalıdır. Eğer cinsel ilişki sonrası şikayetler çıkıyorsa, ilişkiden hemen sonra idrar yapmak riski azaltır. Vajinanın kendi ortamındaki değişikliklerden dolayı da iltihap olabilir. Vajina yıkama sıvıları, spermisidler veya bazı antibiyotikler vajina ortamını değiştirebilir. Bunları kullanmamak işe yarayacaktır. Menopozda da iltihaplar sıklaşır. Hormon tedavileri fayda verir ancak mutlaka doktora danışılarak başlanmalıdır.

Eğer yılda üç veya daha fazla sayıda idrar yolları iltihabi geçirirseniz, doktorunuz bir koruyucu antibiyotik uygulaması verebilir. Hergün alınan, tek ve düşük doz bir antibiyotik etkili olacaktır. Cinsel ilişki neden oluyorsa, uzun dönem, hemen ilişki sonrası ialç tedavisi de uygulanabilir.

Dr. Metin OKUCU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...