Sağlıklı bir cilt için öncelikle yediklerimize önem vermeliyiz. Sebze, meyve, et ve tahıl tüketimini dengeli ve yeterli gerçekleştirmemiz; cildimiz, saçlarımız ve en önemlisi tüm vücut sağlığımız için ilk şarttır. Dengeli bir beslenmeye ek olarak kullanacağımız kozmetik ürünler bu sayede en iyi etkiyi gösterecektir. Diğer türlü bakım ürünlerinden mucize gerçekleştirmesini beklemiş oluruz.
Peki, hangi vitamin hangi gıdada var?
Peki, hangi vitamin hangi gıdada var?
A Vitamini
Süt, tereyağı, balık, peynir, yumurta ve havuçta bulunan A Vitamini göz sağlığını korur. Büyümeye destek verir. Mikroplara karşı direnci arttırır. Cilt ve saçların pürüzsüz, parlak olmasını sağlar. Eksikliğinde gece körlüğü oluşur.
B 1 Vitamini
Et, patates, un, bira mayasında bulunur. B 1 Vitamini sinir dokusunun korunmasını sağlar. Vücuttaki eksikliği halsizliğe neden olur.
B 2 Vitamini
Süt, yumurta, balık, et, tahıllar önemli B 2 Vitamini kaynaklarındandır. Dokuların ve görme duyusunun güçlenmesini sağlar. Cildin tahrişlere karşı korunmasında önemli görevi vardır.
B 5 Vitamini
Yumurta sarısı ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. B 5 Vitamini bağırsakların düzenli çalışmasında görev yapar.
B 6 Vitamini
Tahıllar, yumurta, balık, et önemli B 6 Vitamini kaynaklarındandır. Hücrelerin, sinir dokularının ve cildin korunmasında görev alır.
B 12 Vitamini
Et, balık ve süt B 12 Vitamini alacağımız besinlerdir. Alyuvarların oluşmasında görev yapar. Eksikliğinde anemiye neden olur.
C Vitamini
Yeşil yapraklı sebzeler, biber, çilek, limon, portakal, mandalina ve greyfurt önemli C Vitamini kaynaklarındandır. Vücutta demirin emilimini ve hücrelerin canlılığını sürdürmesini sağlar. Eksikliğinde vücut direnci düşer.
D Vitamini
Süt, peynir, balık yağı, yumurta, karaciğer ve tereyağı kalsiyum ve fosfor bakımından zengindir. Sağlam bir kemik yapısı için D Vitamini gereklidir. Raşitizm ve ileri yaşlarda kemik erimesinin önüne geçebilmek için bol miktarda tüketilmelidir.
E Vitamini
Yeşil yapraklı sebzeler, muz, bitkisel yağlar ve tohumlarda bulunur. Sağlıklı ve parlak bir cilt için gereklidir. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Hücrelerin canlılığını korumasına destek olur.
H Vitamini
Et, ciğer, yumurta, süt ve yer fıstığında bulunur. Eksikliği iştahsızlığa yol açar.
K Vitamini
Pırasa, ıspanak ve lahanada bulunur. Kanın pıhtılaşmasını sağlar.
PP Vitamini
Et, balık, karaciğer ve baklagiller önemli PP Vitamini kaynaklarındandır. Bu vitaminin yeterli miktarda alınmaması durumunda iştahsızlık, zayıflık ve depresyon oluşur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder